Fekete felhőként, többszázas rajokban tűnnek föl és csapnak le az édes gyümölcsre.

Nehéz őket elkergetni, de ha sikerül is, nem maradhat semmi nyugtunk, mert bármikor visszatérhetnek.

A madár eredetileg Eurázsiában élt, később betelepítették Amerikába, Ausztráliába, ahonnan jó alkalmazkodóképessége, kitartása révén szétrajzott szerte a világban. Vándormadárnak számít, tőlünk délre tölti a telet. Novemberben repül el, és február végén, március elején érkezik vissza. A rigó nagyságú, de annál zömökebb seregély tollazata szürkésbarna, fémesen csillogó, hátát és hastájékát apró pettyezettség díszíti. Gyors röptű, gyakran siklik kifeszített szárnyakon. Röptében jellegzetes, változó hangot ad. Erdőszéleken, sziklahasadékokban fészkel. Áprilisban és júniusban költ, egy fészekalja 3-6 tojásból áll. Rovarokkal és lédús, cukrokban gazdag gyümölcsökkel táplálkozik. Egy százas madárcsapat hatalmas mennyiségű szőlőt tud elpusztítani, sőt a fürtökre szállva a bogyókat leverik, a tőkén maradt termést felsértik, azokon pedig gyorsan megtelepszenek a kórokozók, például a szürkerothadás gombája.

Mit tehetünk ellene? Riasztására, gyérítésére és elejtésére egy rendelet alapján lehetőségünk van, tehát a védekezés jogi háttere biztosított. Ám a tanulékony seregélyeket nehéz riasztani. Madárijesztők, kifeszített sörösdobozok, csillogó szalagok jöhetnek szóba. Van, aki ostort pattogtat, kereplőkkel járja a szőlőhegyet, míg mások riasztó lövéseket adnak le, de karbid-, illetve gázágyúk is bevethetők ellenük. Ezenkívül ultrahangot kisugárzó madárriasztó készülékek is vásárolhatók. A legmegbízhatóbb védekezés a madárháló kihelyezése lenne, mert az alulról is zárt háló alá a seregélyek nem képesek behatolni. De kinek van erre pénze és energiája?

A madárnak természetes ellenségei is vannak, mint például a sólyom, így egy solymász akár biológiai irtási módszert is alkalmazhat. Angliában egy olyan, külsőre a vándorsólyomra hasonlító robotmadarat fejlesztettek ki, amely akár számítógéppel vagy mobiltelefonnal is irányítható. Pontosan úgy néz ki, mint egy vándorsólyom, képes annak hangját utánozni, és úgy is mozog, mint a ragadozó. Amíg megérkezik hozzánk, maradnak a régi, jól bevált riasztási módszerek.