Összesen több tízmillió forinttal tartoznak a vadásztársaságok a somogyi gazdáknak. Legalább is ezt állítják a földtulajdonosok. Van, akinek azonban évek óta nem fizettek, ezzel pedig veszélybe sodorták a gazdaság jövőjét. 

Vadkár repceföldPintér Lászklónak még van mit féltenie, elég jó állapotban van az őszi vetése. Tudja, hogy vigyáznia kell rá, az elmúlt években ugyanis milliós veszteséget okoztak a vetésekben a vadak. Van olyan ügye ami már 5 éve húzódik. A vadásztársaság ugyanis nem akar fizetni. Ezzel pedig ellehetetlenítik a gazdaságát. Azt mondja annyi a környéken a vad, hogy szinte lehetetlen a földet művelni.

- Nagyon szép kövér vadak vannak. Egyetlen gazdatársam sem a vadásztársaság részére termel. Szép kövérek a vadak. Azt jelenti, hogy jól termelünk. Ez a vadkár a mi megélhetésünk egy része - mondta a nagybajomi gazda, Pintér László.

A környéken több száz hektáron dézsmálják a búzát a vadak. A vetés is tele van a nyomaikkal.

- Az a baj, hogy hó nélküli tél volt és folyamatosan tudták rágni a vetéseket. Nem sokat kellett neki keresgetni. A tenyésztői csúcs károsodott. Most egy előzetes vadkárbecslés fog következni. Majd még megnézzük a táblát, de az aratás időszakán derül ki, hogy mekkora a kár - mondta a Magosz megyei elnöke.

Szabó Tamás szerint nagyon védekezni sem tudnak a vadak ellen. A kerítés több milliós beruházás lenne, ráadásul a vadak szabad mozgását is akadályoznák.

Forrás: Kapospont