Szatmár megye – A szatmárudvariak életét évek óta keserítik a védett madarakként számon tartott seregélyek, melyek hatalmas pusztításokat okoznak a mezőgazdasági termőföldeken és a gyümölcsösökben.

Támadó seregélyekSzatmárudvariban és környékén évek óta megállíthatatlanul szaporodnak a seregélyek, amely sok bosszúságot okoz a helybeli gazdáknak. Ez a madárfaj hazánkban is védett, ezért a szatmárudvariaknak sincs lehetőségük arra, hogy ritkítsanak belőlük. Számuk évről-évre rohamosan növekszik és egyre nagyobb károkat okoznak a mezőgazdasági területeken, a gyümölcsösökben és a szőlőskertekben egyaránt.
 
Nincs egyetlen ép cső sem
 
A napokban megyénkben is beköszöntött akukoricaszedés ideje. Noha még két-három hétig nyugodtan érhetett volna a tengeri, sok helyen, ígySzatmárudvariban is ideje korán elkezdték begyűjteni. Boros Gerzon mezőgazdász és családja is – egyrészt a hétvégére beígért újabb esőzések, másrészt pedig a seregélyek hatalmas pusztításai miatt – már hozzáfogott a kukorica leszedéséhez. A mezőgazdasági termelő ottjártunkkor azt mutatta, hogy a kukoricatáblában nem lehet találni egyetlen ép tengericsövet sem, mert kivétel nélkül mindegyiket kikezdték a seregélyek. „Az idei kukoricatermésem egyharmadát teljesen tönkretették a seregélyek. Amikor megjelennek, főleg esténként, valósággal elsötétül tőlük az ég. Túlzás nélkül állíthatom, hogy ilyenkor több ezren vannak egyszerre” – magyarázta Gerzon bácsi, aki ilyenkor általában bemenekül a közeli halastó melletti kunyhójába a potyogó állatürülékek elől. Mint elmondta, egyre elviselhetetlenebbek és egyre szemtelenebbek ezek a madarak, amelyek teljesen kizökkentették a megszokott kerékvágásból a környéken lakókat. „Állandóan azt kell lesnünk, hol és mikor jelennek meg újra, és mit szándékoznak legközelebb elpusztítani – állapította meg elkeseredetten Boros Gerzon hozzátéve, hogy sajnos teljesen tanácstalanok az emberek, mivel a seregély köztudottan védett madárfaj.
 
A panaszokkal maradnak
 
A polgármesteri hivatalban megkerestükSzatmárudvari egy másik elismert mezőgazdászát is, aki jelenleg az önkormányzat urbanisztikai osztályvezetője. Bartha Károly szinte szó szerint ugyanazokat a panaszokat sorolta fel lapunknak, mint azelőtt Boros Gerzon. Mint elmondta, a polgármesteri hivatalban is évek óta napirenden vannak a seregélyek által okozott károk. „Az a szomorú az egészben, hogy erre a problémára egyszerűen nincs megoldás. Ebben az esetben nem számíthatunk kártalanításra sem, csupán a panaszainkkal maradunk” – panaszolta Bartha Károly.
 
Nem vadkár kategória
 
Megkerestük a Szatmár Megyei Sportvadászati és Horgászati Egyesület igazgatóját is. Ghiran Gheorghe kifejtette, hogy a seregélyek pusztításai nem tartoznak a vadkárok kategóriájába, és mivel védett madárfajról van szó, ezért nem lehet egyet sem lelőni belőlük. „Annyiban tudunk segíteni, hogyha aszatmárudvari önkormányzat vezetői megkeresnek bennünket azzal a szándékkal, hogy lépéseket tegyünk a seregélyek elriasztására, akkor egy előre megkötött szerződés értelmében egy vadászcsoportunk kiszállhat a helyszínre, hiszen egy pár órás levegőbe lőtt golyózápor talán segíthet az egyre jobban elszaporodott seregélyek megfélemlítésében” – magyarázta a Szatmár megyeiegyesület igazgatója.