fejlec

Január 14-én kárókatona szinkronszámlálást végeztek a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei, valamint az érintett halászati hasznosító szervezetek munkatársai.
A felmérés célja a HNPI működési területén telelő kárókatona vagy más néven kormorán(Phalacrocorax carbo) állományának, illetve éjszakázóhelyeinek pontos feltérképezése volt, az Európa több országában is zajló nemzetközi szinkronszámlálás részeként.
A Közép-Tisza – Jászság Természetvédelmi Tájegységben a Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakaszán történt számlálás során 8 éjszakázóhelyen összesen 2037 kormoránegyed került távcső elé.

 

 
Phalacrocorax carbo
 
Phalacrocorax carbo
 Tisza-folyó fontos szerepet tölt be a kormoránok áttelelésében, hiszen a Közép-Tisza vidéki halastavak, víztározók és egyéb vizes élőhelyek befagyásával egyedül itt tudnak a madarak táplálkozni. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy az itt telelő madaraknak egy jelentős része északról érkezik hozzánk, ezt az elmúlt években megkerült gyűrűs példányok is igazolják.

A most elvégzett felmérés több szempontból is jelentős lépésnek minősül. Egyrészt első ízben sikerült pontos adatokat nyerni a Közép-Tiszán gyülekező kormoránok telelő állományával kapcsolatban, másrészt a számlálás a halászati hasznosítókkal közösen történt, így a kapott számadatok objektívnek és mindkét fél számára elfogadhatónak tekinthetőek. A Tisza-tavon a felmérés idején nem volt kárókatona gyülekezés, a madarak az élő folyóra húzódtak.

A kárókatona állományfelmérése azért is fontos feladat, mert e madárfaj halfogyasztása miatt folyamatos konfliktus forrás a természetvédelmi és a haltermelési ágazatok között.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén fészkelő kormorán állományról pontos és naprakész adatok állnak rendelkezésre, így jól nyomon követhető, hogy a költőállomány a 2007. évihez képest 2012-re közel a felére esett vissza!

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság különböző természetvédelmi tájegységeiben dolgozó kollégáink, az alábbi adatokról számoltak be:

 Tájegység neve  Helyszín  Egyedszám (db)
 Nyírség-Szatmár-Bereg tájegység  Tisza-folyó  175
 Hortobágy tájegység  Tisza-folyó  299
 Nagykunság tájegység  Tisza-folyó  0
 Jászság-Közép-Tisza tájegység   Tisza-folyó  2037

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
(www.hnp.hu)
FEL