Pénteken délután több száz kiló halat telepítettek át a homoródszentpáli halastavakból a Székelyudvarhelyt is átszelő folyóba.

A Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület munkatársai a Szombatfalva és Kadicsfalva közti szakaszon gazdagították a folyó halállományát. Mint megtudtuk, 565 kilogramm halat telepítettek át a homoródszentpáli tavakból – főként dévérkeszeggel és kárásszal bővült a halfauna.

„A szentpáli halastavaktól hoztunk dévérkeszeget, ami talán egyeseknek ismeretlen, de kitűnő sporthal, és 4–5 kilogrammosra is megnő. Olyannyira értékelt már Angliában is, hogy ívási időszakban – mert félénk hal – a harangozás is be van tiltva, hogy nyugodtan szaporodjanak. Emellett kárászt is hoztunk. A kormoránok tavaly és tavalyelőtt iszonyatos károkat végeztek a halállományban, így az nagyon megcsappant. Ezzel a telepítéssel a tagságnak próbálunk meg segíteni” – tájékoztatott Benzár László, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület horgászatért felelős alelnöke. Benzár azt is elárulta, hogy szombaton hasonló mennyiségű halat telepítenek a zeteváraljai víztározóba is.

„Körülbelül 1100 tagunk van, ezek közül ezren síkvízre váltották ki a horgászengedélyt, így főképp őket kell segítsük” – fogalmazott Benzár László, majd hozzátette, a következőkben lesznek még hasonló telepítések.

Forrás illetve a cikk az alábbi címen található:
http://szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/halakkal-gazdagodott-a-nagy-kukullo