Tegyük fel, a tenyészidőszakban minden a legjobban alakult: nem volt jégkár, minden kórokozót sikeresen leküzdöttünk, az időjárás is kegyes volt hozzánk – pontosabban a szőlőnkhöz. Készülődünk a szürethez, remek termés ígérkezik.

Igen ám, de ezt már mások is tudják: A seregélyek és darazsak (hogy holmi emberszabásúakról ne is beszéljek…). Azt hiszem egyetérthetünk: elkeserítő, mit tudnak művelni! Amiért egy évig nyűglődtünk, azt szinte az orrunk előtt viszik el! Van valami védekezés ellenük? Valami van …de nem az igazi.

Seregély

Ez a megveszekedett madár nem azzal okozza a legnagyobb kárt, amit lezabál. Azt a fene bánná. (hogy száradna beléje...) Az igazi pusztítást azzal okozza, hogy evés közben annyira ficánkol, hogy lábával, csőrével leveri az érett bogyókat. Csak a csupasz fürtkocsány marad utána. Az ellene való védekezést nem az nehezíti, hogy védett madár, hanem az, hogy dörzsölt, intelligens állat. A kereplőt, a karbidágyút manapság le se … tiszteli, kötelékben kiválóan repül, és társaival remekül kommunikál. Mi hát a megoldás? A durrogató izéket, kiaggatott madárijesztőket, alufólia csíkokat mindenki felejtse el!

Seregély (Sturnus vulgaris)Seregélyraj landolás előtt

– Lehet viszont kapni kb. 4500 Ft-ért műanyagból készült valósághű bagoly-utánzatot. Tapasztalataim szerint ezt még úgy-ahogy tisztelik. Ideig-óráig! Hatékonyságát talán növeli, ha minden nap máshol van fölállítva.

– Házi kertekben kordonos művelésnél legprofibb megoldás a madárháló. Igaz, hogy drága, de csak egyszer kell megvenni. Viszont több éven keresztül lehet használni! Tudtommal kétféle szélességben lehet kapni: 2- és 4 méter széleset. Mindenki számára a két méter széleset ajánlom! Megmondom, miért: A legtöbb kordonon (kivéve talán a kettősfüggöny művelést) a fürtök kb. 50-80 cm-es sávban helyezkednek el. Kérdem én, akkor meg minek beborítani böhöm-szélessel az egész sort? Főleg, ha – mint pl. nálam – a fürtök fölött még hatalmas lombfal található. Aki már csinálta, az tudja: annál már csak leszedni nehezebb! Így viszont a sor két oldalán sokkal kevesebb macerával megoldható a fel- és leszerelés. A háló rögzítésére én rövidre vágott 0,8 mm-es lágyacél huzalt használok. A munka gyorsabb vele, és ezeket használom a következő években is. Senki ne essen abba az illúzióba, hogy ez 2 m-es sávban fog takarni! Felesleges is nagyon feszíteni rajta: A mérsékelt feszítéssel nemcsak élettartamát növeljük meg, de többé-kevésbé a darazsak ellen is véd, annak függvényében, hogy a háló alul-fölül mennyire zár.

bagoly
Uhu (Bubo bubo) – műanyag utánzataMadárháló rögzítése huzallal
 
Foto: Szijj F.

Darazsak

Kártételük főleg néhány csemegeszőlő fajtánál (pl: Csabagyöngye, Favorit) jelentős, bár az érésben lévő borszőlőben sem lebecsülendő. Még alig érett a szőlő, szép, gusztusos fürtje szemet gyönyörködtet. Valószínűleg nem az esztétikai érzékük csalja oda azokat a dögöket, de már sokszor félérett állapotában megtámadják a féltett gyümölcsöt. Ami utánuk marad, az végképp kiábrándító: Az elcsúfított fürtökön zörgő bogyóhéjak, penetráns alkoholos-ecetes szag, ami tovább vonzza nemcsak fajtársait, hanem különféle undorító rovarokat. A védekezés elég problémás: érett gyümölcsnél vegyszeres permetezés szóba se jöhet! Védekezésre – pontosabban: a károk enyhítésére... – én három megoldást ismerek:

1. A fürt letakarása:
Hát ez igen munkaigényes módszer! Ajándéknak szánt reprezentatív külsejű csemegeszőlőknél van értelme. A fürtökre tüllzacskót, vagy perforált fólia- vagy celofánzacskót húzunk, és a fürtkocsánynál megkötjük. Hol kapható ilyesmi? Hát ez a jó kérdés! Hipermarketekben vásárolható import gyümölcsök csomagolóanyagaként láttam ilyesmit. NEM HISZEM, HOGY HAZAI FORGALMAZÁSÁRA NEM VOLNA IGÉNY!

2. Csapdázás
Valamilyen csalogató anyag (szexferomon, édes-alkoholos-ecetes oldat) olyan zárt térbe, ahonnan már kirepülni képtelen. E lehet akár egy 0,5 – 1 l-es PET palack. Sok helyen olvasni, hogy a felső harmadánál vágjuk körbe, és szájával lefelé illesszük vissza. Hát, nem tudom: profi megoldás, de amelyik rovar egy normál palackba berepül, az onnét szerintem ki nem jön... 
A gazdaboltokban kapható szexferomonos csapdát jó ötletnek tartottam. Egészen addig, amíg nem közölték velem az árát… A sörös csapda – tapasztalataim alapján – kiváló! (Egy palack alján 1dl sör kevés cukorral pár csöpp ecettel) Ebben csupán az a bosszantó, hogy egy-két nap leforgása után több lesz benne a darázs, mint a sör! Megzabálják a szőlőmet, közben még itallal is traktáljam őket...?

3. A darázsfészkek felderítése, elpusztítása
Talán ez volna a legkorrektebb eljárás! Igaz, ehhez szükségeltetik némi szerencse (a fészkek felderítéséhez), és némi bátorság (megközelítésükhöz és megsemmisítésükhöz). Nappal szoktam a fészkeket megkeresni. Ha megtaláltam, …nem csinálok semmit! Estefelé együtt az egész banda, mozgásuk minimális, akkor csapok le rájuk. Egyik kezemben Chemotox spray – vagy valamilyen hajlakk –, a másikban egy nejlonzacskó. Begyűjtöm őket a zacskóba, majd alkalmas helyen többször rájuk eresztem súlyos talpamat, – persze nem mezítláb.