A BIA-TEHAG Kft. a nagy kárókatona és a sárgalábú sirály állományának lőfegyverrel történő riasztásához és gyérítéséhez (kilövéséhez) kapott engedély a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőségtől. A biai halastavakon halászati tevékenységgel foglalkozó cég a madárfajok károkozásával indokolta kérelmét, amelyek jelentős veszteséget okoznak a társaságnak.

Fokozottan védett

A kis kárókatona (Phalacrocorax pygmeus) Magyarországon fokozottan védett madárfaj, amelyet Európában sebezhető fajként tartanak nyilván és szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. Egyébként a nagy kárókatonával könnyen összetéveszthető madár - csökkenő állománya miatt - természetvédelmi értéke 500.000,- Ft.

A Zöldhatóság az engedélyt bizonyos feltételek betartása mellett év végéig adta ki a kérelmező BIA-TEHAG Kft. részére, azonban az állatok kilövését csak halászati őrök és hivatásos vadászok végezhetik, és a vadászat során az ólomsörét használata tilos, más védett fajok egyedeinek kilövése, károsodása nem megengedett. Később a hatóság határozatát kiegészítve a madarak költési időszakában (május 1.- június 15.) csak azok riasztását engedélyezte.