Egy horgász csak 120 kiló halat vihet haza egy évben.

A kifogható halmennyiség maximalizálásával újabb lépést tett a megyei élővizek stabil halállományának védelméért a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége. A szervezet kiemelt figyelmet fordít a súlyos károkat okozó kormoránok elleni védekezésre is.

A horgászok a törvény adta keretek között eddig tulajdonképpen annyi halat foghattak ki a szövetség megyei vizeiből, amennyit akartak. Így — ha nem is kirívóan sok — azért akadt jó néhány pecás, aki jövedelmét a kopoltyúsok eladásából egészítette ki.

Mindez, illetve a további negatív hatások együttesen odavezettek, hogy napjainkra jelentősen csökkent a térség egykor legendásnak számító halállománya. A folyamat ellen a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége évek óta számos eszközzel igyekszik tenni, a változások pedig a közelmúltban újabb fejezetükhöz érkeztek.

— A horgászat elsősorban hobbi és szabadidős tevékenység, bár sokan még mindig hasznot akarnak belőle húzni — nyilatkozta a kérdéssel kapcsolatban lapunknak Nemes Attila. A Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezetője elmondta, hogy 72 egyesületet összefogó szervezetük közgyűlése éppen ezért a közelmúltban úgy döntött: maximálja, hogy egy évben mennyi halat foghatnak ki és vihetnek el a pecások az általuk kezelt vizekből. A határozat értelmében így 2010-től egy horgász egy évben 120 kiló, méretkorlátozással és tilalmi idővel védett halat vihet haza.

— Mindez nem elsősorban pénzkérdés, de aki az anyagi megtérülés szempontjából mérlegeli, hogy megéri-e kiváltania nálunk az engedélyét, annak sem kell csalatkoznia — hangsúlyozta Nemes Attila.

A KHESZ reformjai ezzel még korán sem értek véget. A közgyűlés szabályozta azt is, hogy az úgynevezett egyéb halfajokból naponta csak 5 kilót foghatnak ki és vihetnek haza a pecások. A szövetség emellett az országban először vezette be azt a korlátozást, amely szerint a 15 centiméteresnél kisebb jász, szilvaorrú, dévér-, lapos, bagoly- és karikakeszeget, domolykót, paducot, valamint sügért az idei évben már az összes általa kezelt vízen vissza kell dobni.

A szabályok és az ellenőrzések szigorítása mellett a KHESZ-nek komoly harcot kell vívnia a kárókatonákkal is. A kormoránok pusztítására még tavaly év végén a Sebes-Körös Horgászegyesület horgászmestere, Holóka Demeter Péter hívta fel lapunk figyelmét.

— Az évről évre szaporodó madarak őshonos és gazdaságilag értékes halfajok kipusztulását idézhetik elő — fogalmazott a horgászmester. Mint mondta, továbbra is fontos a védekezés, hiszen a nagy kárókatonák a napokban, igaz kisebb számban, de ismét felbukkantak.

BEOL/AgroLine